TEKST

Josip Preskar-Boltek: Narodni heroj

Slika Josipa PreskaraDanašnjeg dana (9. ožujka) navršava se 72. godišnjica od kada je Josip Preskar-Boltek, vođa udarnih grupa SKOJ-a u Zagrebu, poginuo u uličnoj borbi protiv ustaških agenata 1943. godine.

Za svoje zasluge tijekom rata je ukazom Prezidija Narodne skupštine FNRJ, 20. prosinca 1951., proglašen za narodnog heroja Jugoslavije.

Njegovo je ime od 1958. godine nosio dječji vrtić „Josip Preskar“ na Pešćenici, koji je početkom 1990-ih preimenovan u „Cvrčak“.

 

 

 

Josip Preskar rođen je 23. veljače 1920. godine u Osretku kraj Podsrede, Slovenija. Kao mlad obućarski radnik zaposlio se u Zagrebu, a prije Drugog svjetskog rata bio je aktivan u Ujedinjenom radničkom sindikalnom savezu Jugoslavije, tada najutjecajnijem sindikatu među radnicima širom Jugoslavije. Praktički odmah nakon napada sila Osovine na Jugoslaviju i proglašenja NDH, mladi Preskar se kao ilegalac odmah uključio u organiziranje udarnih omladinskih grupa i odbora Narodne zaštite u Zagrebu. U isto je vrijeme sudjelovao u više sabotaža i likvidacija potkazivača NOP-a i agenata-provokatora. Prosinca mjeseca 1941. bio je izabran za člana Mjesnog komiteta SKOJ-a u gradu, a već u lipnju 1942. prešao je na rad s udarnim grupama. Osim toga se bavio i prebacivanjem ljudi iz grada ilegalnim kanalima u partizanske jedinice. Bio je poslan na partijski tečaj na Kordunu, nakon kojeg se ponovno vratio na ilegalni rad u Zagrebu, iako je policija već tada počela tragati za njim; naime, jedan od novopridošlih članova udarne grupe, uhvaćen od ustaša, nije izdržao mučenje, te je prokazao Bolteka. Ustaški agenti ušli su mu u trag u siječnju 1943., te mu 9. ožujka pripremili zasjedu u blizini Petrove crkve (Vlaška ulica) znajući da će tuda proći. U tom je trenutku Preskar sa još dvojicom ilegalaca Petrovom ulicom upravo išao u jednu akciju. Kada su se iz Petrove spustili u Vlašku, agenti su im se približili sleđa i zapucali na njih; Preskar je ostao ležati teško ranjen. Prebacili su ga u bolnicu, gdje su ga pokušali održati na životu barem toliko da od njega iznude neke informacije, ali je Josip Preskar ubrzo preminuo, ne odavši im ništa.

Spomen-ploča.Za svoje zasluge tijekom rata, Josip Preskar je ukazom Prezidija Narodne skupštine FNRJ, 20. prosinca 1951., proglašen za narodnog heroja Jugoslavije. Njegovo je ime od 1958. godine nosio dječji vrtić „Josip Preskar“ na Pešćenici, koji je početkom 1990-ih preimenovan u „Cvrčak“. Na Petretićevom trgu mu je bila podignuta bista, ali je nestala početkom 1990-ih. Međutim, još i danas na pročelju zgrade (Vlaška 86a), ispred koje je stradao, stoji spomen-ploča.

Lutvo Ahmetović, u to vrijeme sekretar MK KPH za Zagreb, rekao je slijedeće:
„Velike uspjehe je omladinska organizacija postigla, prije svega, u ideološkoj borbi protiv fašizacije omladine i njenog odvraćanja od ulaska u poluvojne i vojne formacije okupatorskog Pavelićevog režima, te na privlačenju na političke pozicije narodnooslobodilačkog pokreta i njenom dobrovoljnom mobiliziranju u udarne grupe za oružanu aktivnost u gradu i njenom odlasku u redove partizana… U sjećanju su mi likovi udarnika Josipa Preskara Bolteka, obućarskog radnika, Josipa Kulušića, studenta, upadljivo vitkog mladića, člana MK SKOJ-a, Milana Gotlicha, radnika, mjesnog tehničara, te udarnika Ivice Ivekovića, mladog trgovačkog pomoćnika, koji su pali u toj borbi na zagrebačkim ulicama.“

Autor: Goran Korov

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close