AKCIJA

Ideologija i politička trgovina

 

Donosimo izvještaj s tribine “Promjena imena Trga maršala Tita” održane u utorak, 4. srpnja, u srpskom privrednom društvu „Privrednik“ u Zagrebu, na kojoj su uz moderatora Sašu Kosanovića sudjelovali Žarko Puhovski, Zlatko Hasanbegović i Tvrtko Jakovina.

Foto: sudionici tribine – Žarko Puhovski, Zlatko Hasanbegović, Saša Kosanović i Tvrtko Jakovina           

U utorak 4. srpnja u srpskom privrednom društvu „Privrednik“ u Zagrebu održana je tribina na temu promjene imena Trga maršala Tita. Iako inicijativa za promjenu imena trga postoji i djeluje već dugi niz godina, u zadnjih se mjesec dana to pitanje ponovno aktualiziralo zbog političke trgovine koja je posljedica rezultata lokalnih izbora u Zagrebu. Naime, u zamjenu za promjenu imena trga (koja predstavlja ideološko opravdanje za najobičnije foteljašenje koje će uslijediti), radikalna će desnica u skupštini grada Zagreba podržati jednog i jedinog gradonačelnika Milana Bandića i tako mu osigurati većinu.

Foto: tribina je izazvala velik interes i građana i medija

Međutim, specifičnost upravo ove tribine u „Privredniku“ jest jedan od sudionika; naime uz sveprisutnog političkog komentatora Žarka Puhovskog te povjesničara Tvrtka Jakovine, cijeli je događaj svojom prisutnošću obogatio i Zlatko Hasanbegović, jedan od najglasnijih zagovornika promjene imena trga, izabranik radikalne desnice u zagrebačkoj skupštini te nova revizionističko-reakcionarna zvijezda na osebujnoj hrvatskoj historiografskoj i političkoj pozornici. I tema i sudionici tako su izazvali popriličan interes ne samo medija već i građana koji su u velikom broju došli poslušati raspravu. Kroz sat i pol koliko je trajala rasprava, tako su se mogle čuti svakakve izjave. Uz Tvrtka Jakovinu koji je davao najsuvislije komentare na cijelu temu, smještajući Tita i Jugoslaviju u povijesni kontekst Drugog svjetskog rata te naglašavajući ključnu ulogu Tita i Komunističke partije u borbi protiv fašizma na ovim prostorima te Puhovskog koji je davao svoje već izlizane i impotentne komentare o totalitarizmima i diktaturama, svakako je najviše reakcija publike izazvao Hasanbegović. Iskazujući svoj antikomunistički stav, koji čini okosnicu njegove političke platforme, Hasanbegović je lamentirao o antidemokratskoj Jugoslaviji i bezbrojnim žrtvama komunističkog terora, istovremeno proglašavajući sebe „liberalnim demokratom od rođenja.“ U tom je smislu zanimljivo kako Hasanbegović kao veliki demokrat i protivnik totalitarizama ne želi dati mogućnost građanima Zagreba da sami odluče o promjeni imena na referendumu.

Iako je bilo zanimljivo poslušati ovu tribinu i raspravu, neovisno o tome što je na njoj sudjelovao i Zlatko Hasanbegović, na kraju nam se nameće jedno pitanje: dokad ćemo dopuštati da razni akteri radi svog osobnog probitka i političke moći blate ostavštinu narodnooslobodilačke borbe, pljuju po pobjedi nad fašizmom koju su izvojevale tisuće i tisuće partizana i ilegalaca te na toj platformi šire i jačaju filoustaške, profašističke sentimente? Nije li vrijeme da ljevica prestane lamentirati nad neaktivnošću državnog aparata koji bi navodno trebao biti suprotstavljen ovakvim tendencijama, iako ih političke elite istovremeno ohrabruju i koriste? Sada nam je više nego ikad potreban snažan i čvrsto organiziran antifašistički front koji će stati u obranu naslijeđa svih onih koji su se u nemogućim uvjetima uspjeli izboriti za slobodu.

 

Anja Grgurinović

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close