TEKST

Rektor Boras tužio Mrežu antifašistkinja Zagreba


Dana 12. listopada 2017. godine na stranicama Mreže antifašistkinja Zagreba objavljen je tekst pod naslovom
Propadanje rektorova protektorata autorice Anje Grgurinović, u kojemu se kritički prikazala kriza na Hrvatskim studijima, od njenih početaka do studentskog bunta koji je iz nje proizašao. Nedugo nakon toga rektor Damir Boras, odnosno Sveučilište u Zagrebu, preko privatnog odvjetničkog ureda Mihočević&Bajs šalje zahtjev za objavom demantija na spomenuti tekst. Demantij je na stranicama MAZ-a objavljen 25. listopada 2017. godine. Priča, međutim, tu nije stala…


Naime, nekoliko tjedana kasnije na adresu MAZ-a stigla je tužba rektora Damira Borasa, odnosno Sveučilišta u Zagrebu, poslana opet preko privatnog odvjetničkog ureda Mihočević&Bajs, ovoga puta zbog načina na koji je demantij objavljen. Umjesto da se bavi pitanjima od prijeke važnosti za samo Sveučilište i njegove studentice i studente, rektor je Boras očito odlučio detaljno pratiti medijske objave te reagirati na svaku koja na bilo koji način propituje nepravilnosti koje se na Sveučilištu događaju te pritom potpuno svojevoljno i netransparentno trošiti financijska sredstva Sveučilišta. I to, naravno, u jeku kampanje za izbore za rektora Sveučilišta u Zagrebu koji se trebaju provesti za nekoliko mjeseci.

Ova farsa koja traje već nekoliko tjedana, a tijekom koje se doznalo kako je rektor Boras tužio niz medija te prijavio nekoliko novinara koji su odlučili kritički progovoriti o stanju na Sveučilištu u Zagrebu, svoj je vrhunac dobila prije nekoliko dana kada se doznalo da je rektor odlučio tužiti i studenta Hrvatskih studija Luku Kovača zbog izjave koju je dao za medije kada se na Hrvatskim studijima prije nekoliko mjeseci dogodila provala u prostorije studentskih udruga. Pritom rektor zbog povrede časti od studenta traži odštetu u iznosu od, ni više ni manje, nego 20.000 kuna.

Ovakvo postupanje vodstva Sveučilišta u Zagrebu za najoštriju je osudu. Ne samo da se vodstvo Sveučilišta u Zagrebu uopće ne bavi pitanjima kvalitete studija ili materijalnog statusa svojih studentica i studenata, već guši slobodu bilo kakvog kritičkog propitivanja nepravilnosti koje postoje na Sveučilištu. Pri tome koristi najniže moguće metode zatrašivanja tužbama preko privatnog odvjetničkog ureda, bilo da su u pitanju novinari ili, kao što smo imali prilike vidjeti, njihovi vlastiti studenti! Kakav je to rektor koji na takav način napada svoje studente? Kakvo je to vodstvo Sveučilišta kojemu se na prvom mjestu nalazi očuvanje vlastite pozicije moći te koje guši slobodu govora i propitivanja nepravilnosti koje na Sveučilištu postoje?

Izražavamo stoga punu solidarnost s tuženim studentom Lukom Kovačem te svim drugarskim medijima i novinarima koji su na isti način napadnuti, uz poruku da ovakvo nešto neće tako lako proći te uz poziv na zajedničko djelovanje protiv ovakvih nevjerojatnih udara na slobodu kritike i slobodu govora. Solidarnost je, međutim, prijeko potrebna i u jednom drugom smislu. Kada, naime, moćna institucija poput Sveučilišta u Zagrebu, sa svom svojom infrastrukturom i sredstvima, odluči tužiti jedan nezavisn mediji, koji tako i onako opstaje na mršavim materijalnim sredstvima kao rezultat djelovanja desnice unutar državnih institucija, ovakva tužba i njezini troškovi takav medij mogu dovesti do ― gašenja. Unatoč toj prijetnji, mi smo odlučile s tužbom ići do kraja, računajući na drugarsku solidarnost istomišljenika te uz odlučnost da pred ovakvim situacijama ne treba uzmicati i na njih šutjeti.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close