TEKST

Sjećanje na Sutjesku

 

U modernoj hrvatskoj državi događaji iz perioda Drugog svjetskog rata još uvijek su predmet raznih kontroverzi i polemika. Pod pritiskom revizionističkih tendencija podržanih od vrha Katoličke crkve kao i mnogih utjecajnih akademskih uglednika, pokušava se mijenjati narativ hrvatske povijesti 20. stoljeća.

Foto: Wikipedia

Među događajima od sudbonosno važnosti, bitka na Sutjesci predstavlja ključan momenat koji je odredio daljnji tok zbivanja i relaciju snaga u okupiranoj Jugoslaviji, kao i razvoj antifašističke borbe na cijeloj teritoriji. Sama Bitka po svom kapacitetu i gubitcima predstavlja najveću do tada izvedenu operaciju, s ciljem suzbijanja partizanskog djelovanja i zauzimanja ključnih točaka u slučaju iskrcavanja Saveznika na Sredozemlju.

U krajnje nepovoljnoj poziciji, partizanske jedinice raspoređene u 16 brigada s ukupnim ljudstvom od oko 18000 vojnika, uspjele su izvući većinu svojih jedinica iz Osovinskog obruča sastavljenog od elitnih njemačkih i talijanskih jedinica potpomognutih domobranskim i bugarskim ljudstvom (ukupno oko 128000 vojnika). 

 

Foto: Tito i Ivan Ribar, 1943. Izvor: Wikipedija

Manji dio Treće udarne divizije i dijelovi centralne bolnice ostali su u okruženju i nemilosrdno su pokošeni od strane Osovinskih snaga. Prema kasnijim njemačkim izvještajima, među partizanima je vidljiva vrlo jaka discipliniranost i visok moral koji je ponekad graničio s fanatizmom. Sve nedaće koje su pratile partizane od samog početka ustanka, samo su pokazale snagu pokreta prepoznatog kao istinski pokret protiv fašizma (to je i potvrđeno na mirovnoj konferenciji u Teheranu).    

Moderna hrvatska historiografija sve češće upotrebljava naziv “hrvatska bitka” zbog učešća čak 3 dalmatinske brigade s oko 3000 poginulih mladića i djevojaka, revoltiranih prodajom svojih domova i snažnim talijanskim terorom uprtim prema hrvatskom stanovništvu. Ti mladići i djevojke, vođeni idejom slobode, živjeli su antifašizam svakog dana, čvrsto ga ugradivši u temelj države kakvu danas poznajemo. Isti taj antifašizam zloupotrebljen je od strane današnjih političkih elita, služi kao floskula bez pokrića, čime se uporno pokušava degradirati cjelokupno antifašističko nasljeđe i ponovo probuditi aveti prošlosti koje i dan danas opterećuju hrvatsko društvo stavljajući ga na stup srama, kao i stvoriti novi povijesni narativ – što može imati nesagledive posljedice po društvo u cjelini.

Vuk Janošević

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close