AKCIJA

Pravda u Hrvatskoj je spora i nedostižna, osim ako je u službi dominantne ideologije

 

Mreža antifašistkinja Zagreba osuđuje javnu hajku koju je Ministarstvo unutarnjih poslova povelo na osumnjičenog za čin šaranja po nedavno postavljenom spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Javnom objavom identiteta osumnjičenika MUP proizvodi opasnu atmosferu što graniči s pozivom na linč, a na koji će dio desničarske javnosti vrlo spremno odgovoriti. Korištenje javnih institucija za selektivnu i pristranu represiju kako bi se reproducirala dominantna ideologija, čemu svjedočimo u navedenom slučaju, nedopustivo je u demokratskom društvu.

Ovim putem podsjećamo i kako se ova hajka provodi u zemlji u kojoj je pod pokroviteljstvom Tuđmanovog HDZ-a porušeno ili oštećeno preko tri tisuće spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi. Neki među tim spomenicima  predstavljali su visine modernističke umjetničke produkcije koje će naša suvremena produkcija spomeničke skulpture i arhitekture vrlo teško doseći. Izdvojimo samo slučaj uništenja jednog od najvrjednijih primjera spomeničke plastike 20. stoljeća uopće ― spomenik Vojina Bakića pobjedi naroda Slavonije u Kamenskoj ― koji je konačno uništen nakon devet pokušaja miniranja tijekom nekoliko dana. Fotografija počinitelja i njihovih trijumfalnih osmijeha nad porušenom veličinom postoji i danas te je lako dostupna javnosti. Ministarstvo unutarnjih poslova nije nikad smatralo potrebnim provesti istragu o tom pravom činu vandalizma koji predstavlja jednu od sramotnih crtica naše novije povijesti.

Iako su srp i čekić, koji su našarani na spomenik Franji Tuđmanu, već isti dan uklonjeni, oni su simboli koji će se pojavljivati zajedno sa drugim simbolima borbi za egalitarnije i pravednije društvo, dok god je naša zemlja u ovom stanju ekonomske i društvene devastacije i dok god je izložena kontinuiranoj fašizaciji društva. Ta ekonomska i društvena devastacija  u najvećoj su mjeri ostavštine Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice.

SF-SN

Mreža antifašistkinja Zagreba, 18. siječnja 2019.

TAGOVI

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close