AKCIJA

PROGRAM: TRNJANSKI KRESOVI 2022.

Odbrojavanje do Kresova 27.4. – 6.5.

Projekt Slana – Radikalni krajobraz

27.4. srijeda 19h, Hatzova 16

Pozivamo vas na razgovor o projektu ‘Slana – Radikalni krajobraz’ u srijedu 27.4. u 19 sati u Hatzovoj 16. 

Pogledat ćemo projekciju filma Uvala (18 min) te će nam autori Davor Konjikušić i Aneta Vladimirov predstaviti umjetničko-istraživački projekt koji za svoje polazište uzima prostor Uvale Slana na otoku Pagu, gdje se od lipnja do kolovoza 1941. nalazio prvi koncentracijski logor u NDH. Spomen-obilježja na njegove žrtve se sustavno i nasilno uništavaju.

Film Uvala snimljen je na prostoru Uvale Slane i propituje postupak (povijesnog) brisanja i negiranja mjesta zločina, koje se u ljeto 1941. zauvijek upisalo u surovi kameni materijal. 

Projekcija dokumentarnog filma ‘Duhovi Zagreba’

2.5. ponedjeljak 19h, Hatzova 16

U ponedjeljak 2.5. gledamo ‘Duhovi Zagreba’, dokumentarni film Jadrana Bobana u kojem preživjeli borci i ilegalci Narodnooslobodilačkog pokreta u Zagrebu pričaju svoje priče. Uz film, pripremit ćemo razgovor s redateljem i našim članicama. Nadamo se živom razgovoru u kojem ćete naučiti nešto o pokretu otpora u Zagrebu i zašto Zagreb zovemo Nepokorenim gradom.

Antifa šetnje s Tenom Banjeglav

3.5. utorak u 12h i 5.5. četvrtak u 18h, oko 90 min

Broj sudionica/ka je ograničen, za sudjelovanje se možete prijaviti na mail: maz@maz.hr

Antifa šetnje provest će sve zainteresirane po 10-ak zagrebačkih lokacija koje su povezane s ustaškim režimom i zločinima te mjestima stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i s najvažnijim akcijama antifašističkog otpora. Šetnje će započeti ispred Studentskog Centra (Savska cesta 25), koje pamtimo kao mjesto prvog tranzitnog logora u Zagrebu, a završit će na Trgu žrtava fašizma, mjestu koje je okruženo zgradama važnim ustaškom i nacističkom režimu. Pridružite nam se na šetnjama kako bi saznali više o toj mračnoj, ali i slavnoj povijesti Zagreba.

Super žene i njihove priče

3.5. utorak u 19h, Hatzova 16

Pogledajte projekcije kratkog filma Super žene i njihove priče, autora Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa.

Super žene i njihove priče moći ćete pogledati i sljedeći dan, 4.5. u srijedu od 20:30 u Hatzovoj 16.

Riječ je o osobnim i profesionalnim pričama važnih i inspirativnih žena koje su ostavile traga u hrvatskoj kulturnoj povijesti. One su: Ivana Brlić Mažuranić, spisateljica, Mia Čorak Slavenska, prva hrvatska primabalerina, Marija Jurić Zagorka, prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica, Marija Braut, fotografkinja, Vesna Parun, književnica, Slava Raškaj, slikarica, Dora Pejačević, skladateljica, Gabriela Lerch Bašić, hrvatska glazbena pedagoginja i pijanistica.

Radionica feminističke samoobrane – voditeljica Jasna Jasna Žmak

4.5. srijeda u 18:30h, Hatzova 16, 90 min

U surovom svijetu patrijarhata, riječi ponekad nisu dovoljne za suzbijanje napada koje nam je seksistički svemir u stanju prirediti. Na ovoj ćemo radionici zato proći neke osnovne zahvate za samoobranu, naučiti kako se osloboditi neželjenog “zagrljaja”, na koji je način najefikasnije udariti tuđe međunožje i otkriti koji nam sve dijelovi tijela mogu pomoći u borbi. Radit će nam laktovi, koljena, šake i glave, ma cijelo tijelo! Iako se nadamo da se nijedna od nas neće naći u prilici da naučene poteze ikada upotrijebi, ideja je radionice da nas malo bolje pripremi na neke potencijalno problematične situacije.

Broj sudionica/ka je ograničen, za sudjelovanje se možete prijaviti na mail: maz@maz.hr

Za sudjelovanje vam treba samo ugodna odjeća i bočica vode. Voditeljica radionice je Jasna Jasna Žmak, dramaturginja s dugogodišnjim iskustvom treniranja borilačke vještine.

Promocija knjige “Kartografija otpora: Zagreb 1941-1945.” – 5.6. petak u 19h, Hatzova 16

Pozivamo Vas na promociju knjige “Kartografija otpora: Zagreb 1941.-1945.” u izdanju Rosa Luxemburg Stiftung Southeeast Europe (RLS SEE)Knjiga, koju su uredili Josip Jagić i Marko Kostanić, sadrži devet autorskih priloga koji predstavljaju kolektivni napor mlađe generacije istraživača i istraživačica da sačuvaju, razlože i reaktualiziraju našu antifašističku prošlost. Prilozi nas vode zagrebačkim ulicama i mrežama ljudi koji su sudjelovali u masovnom antifašističkom otporu u gradu tijekom Drugog svjetskog rata.

Na promociji ćete imati priliku uzeti besplatan primjerak knjige te u jednom otvorenom i opuštenom okruženju popričati s autorima i autoricama (Karlo Držaić, Saša Vejzagić, Josip Jagić, Barbara Blasin, Ana Lovreković, Petra Šarin, Stefan Treskanica i Goran Korov)  o različitim istraživačkim problemima vezanim uz antifašistički otpor u Zagrebu poput organizacijskih i političkih izazova pokreta otpora, njegovih propagandnih (ne)mogućnosti, ženama u otporu, itd.

Promocija će se održati u sklopu programa „Trnjanskih kresova“ povodom proslave obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma. Promociju suorganiziraju RLS SEE i MAZ.

Radujemo se Vašem dolasku i društvu.

Program Kresovi 7.5. 14–21h, Nasip kod Mosta slobode

Yoga radionica – voditeljica Tena Rebernjak, 16:30 – 18h

Sugrađanke i sugrađani, djeca, mladi i odrasli, psi, mačke i zamorci, svi ste dobrodošli. Radionica yoge za sve uzraste je opušteno druženje kojim ćemo kroz igru razbuditi svoj organizam, uz obraćanje pažnje na dah, lagane vježbe istezanja i yoga asane te rad u paru – Partner yogu. Ako niste nikada bili na yogi nema veze, pridružite nam se sada, ne trebate ništa znati unaprijed. Dovedite svoje najdraže na jedno lijepo aktivno popodne. Ponesite dekice, yoga prostirke, jastučiće, vodu i voće – kao za piknik. Yogu vodi Tena Rebernjak, dugogodišnja praktičarka i certificirana yoga učiteljica: www.tena.yoga

Vogue – radionica plesa, vodi Boris Vrdoljak, 16:30h

Ples VOGUE (ili voguing) proizašao je iz ballroom scene afroameričke LGBTIQ zajednice u Harlemu u drugoj polovici 20. stoljeća. Nastao je oponašanjem manekenskih poza sa strogim linijama ruku, nogu i tijela. Veliku pažnju dobiva 1990. godine istoimenom Madonninom pjesmom i videom, kao i dokumentarnim filmom “Paris Is Burning”. Vogue se i danas dalje razvija i pleše te se diljem svijeta održavaju vogue balovi i radionice. Radionicu će voditi Boris Vrdoljak.

Drum’n’bijes radionica, 16-18h

Pridruži nam se na ***Radionici bubnjanja by Drum ‘n’ bijes***

Prijavi se mailom na drumnbijes@gmail.com do 06.05., ali požuri s prijavom jer je broj mjesta na radionici ograničen! Sve što trebaš je poslati nam mail u kojem navodiš svoje ime i prezime i da si zainteresiran_a za sudjelovanje u radionici bubnjanja na ovogodišnjim Trnjanskim kresovima.

***Za sudjelovanje na radionici nije potrebno prethodno iskustvo, samo malo vremena i dobre volje:)***

Za one koji_e su zainteresirani_e za više, svi koji sudjeluju u radionici su dobrodošli_e bubnjati s nama tijekom paljenja krijesova. To naravno nije obavezno, a odlučiti možete tijekom ili nakon radionice. Ukoliko ste zainteresirani za bubnjanje tijekom paljenja krijesova, trebate sudjelovati u kratkoj Drum ‘n’ bijes probi prije paljenja krijesova.

fAKTIV – radionica ‘Sjedila sam na nasipu, šila sam’, 16-18h 

Feministički kolektiv fAKTIV i transmigrantski kolektiv Žene ženama pozivaju vas da režete, šivate, bodete i vezete za mir na Trnjanskim kresovima. 

Platno, plahta, jastučnica, stolnjak, ručnik, kuhinjska krpa, rubac, stara majica – sve to može biti materijal za zastavu mira, pa vas pozivamo da od doma, iz ureda ponesete sa sobom komad bijelog platna. Naglasak je na bijelo i naglasak je na vaše.

Ako zaboravite ponijeti bijelu krpu sa sobom na nasip, osigurat ćemo nekoliko metara bijelog platna za aktivističke šnajderice.

Ovako skrojena zastava postala bi baza (platno) za apstraktnu tapiseriju ‘the refuge/utočište’ na kojoj će kolektiv Žene ženama nastaviti rad.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane, a prijaviti se možete na e-mail adresu: feministicki.kolektiv.faktiv@gmail.com

Radionica – Animalex – Prava životinja, voditeljica Iris Ban-Krošelj, 16:30h

Udruga ANIMALEX je osnovana od strane studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu s ciljem promicanja pravne zaštite životinja na području Republike Hrvatske. Već drugu godinu zaredom, ova udruga provodi edukaciju građana kroz kreativne radionice namijenjene za svaku dob. Kroz zabavu, igru, zanimljivosti i pitanja učimo zajedno o zaštiti životinja u Republici Hrvatskoj. Povedite i svoje ljubimce!

Eko kviz, 16h

Uključite se u kviz o jednokratnoj plastici, osvojite nagrade i naučite zašto moramo prestati proizvoditi i koristiti jednokratnu plastiku!

Dođite sa svojim timom ili pronađite ekipu na licu mjesta! 🙂

Tijekom godina njihove masovne proizvodnje i rasipnog korištenja, jednokratni plastični predmeti poput plastičnih vrećica, boca, slamki, filtera od cigareta itd. postali su jedan od najvećih problema u okolišu današnjice. Jeftino se proizvode, kratko koriste, brzo odbacuju i još brže spaljuju, slabo se recikliraju, a kada završe u okolišu stotinama godina zagađuju naša mora, tlo, zrak, vodu i hranu te štete našem zdravlju.

Pitanja u kvizu bit će prilagođena različitim uzrastima i razinama znanja, a preporučujemo timove mješovitih uzrasta.

Organizira: Zelena akcija, članica pokreta Break Free From Plastic

Nagrade za sudionike kviza: bombice sjemenki, ulaznice za Antifa Night, MAZ distro majice

Dođite po svoje nagrade!

Radionica popravljanja bicikala, 14-17h

Na radionici ćeš, uz pomoć volontera Biciklopopravljaone Zelene akcije, moći naučiti kako zakrpati ili promijeniti gumu, namjestiti mjenjače, podesiti kočnice i još mnogo toga važnog za zdravlje bicikla. Pozivamo male i velike da uz našu pomoć poprave i nauče nešto što do sada nisu znali. Predznanje nije važno, važna je samo dobra volja da se zaprlja ruke 😊

Biciklopopravljaona Zelene akcije je radionica za popravljanje bicikala gdje se besplatno može naučiti popraviti svoj bicikl. Djeluje u Frankopanskoj 1, neprestano od 2009.

Otvoreni smo četvrtkom od 17 do 20 sati.

Servis je utemeljen na “uradi sam” principu: korisnice_i sve popravke vrše same_i, uz podršku volonterki_a.

Izložba:

UABA Šibenik – Virtualna izložba

UABA Šibenik premijerno u Zagrebu izložiti će virtualni postav Muzeja pobjede i oslobođenja Dalmacije u II. svjetskom ratu. Muzej je otvoren krajem 2016. godine, a virtualni postav moći ćete pogledati u maloj dvorani Pogona Jedinstvo.

Projekcija filma:

Projekcije kratkog filma: Super žene i njihove priče, od 15 do 19h

Književni kružok: Pjesma narodu! – 17:30-19h

Uoči obljetnice oslobođenja Zagreba od fašizma, u sklopu Trnjanskih kresova, po prvi će se put sastati i kroz praksu oformiti neformalni književni kružok „Pjesma narodu!“. Otvoren svima, čitateljicama i čitateljima, proizvođačicama i proizvođačima pjesničkih tekstova svih generacija i (ne)profesionalnih pozadina, kružok će okupiti zainteresirane u međusobnom čitanju i razgovoru o stihovima uokvirenima temom „Pjesme slobode“. Ponesite nekoliko omiljenih pjesama koje na bilo koji način slave slobodu i/ili borbu kojom se prema njoj kroči – klasika, suvremenih autorica i autora ili svojih vlastitih – i pročitajte ih jedni drugima naglas u opuštenoj atmosferi na travnjaku uz rijeku Savu, netom prije no što se razgore trnjanske buktinje.

Kružok će se odvijati po principu piknika; bez ozvučenja i mimo pozornice, u intimnoj ali i svima otvorenoj atmosferi, uz osvježavajuća pića i jednako osvježavajući antifašistički duh. Radni jezik je hrvatskosrpski, no dobrodošli su i prilozi na drugim, većini ili tek ponekom razumljivim jezicima.

Radi lakše organizacije ovog dijela programa molimo vas da svoje sudjelovanje obavezno prijavite na maz@maz.hr

Štandovi:

MAZ – distro štand

MAZ distro štand je standardni dio svakih Trnjanskih kresova na kojem Mreža antifašistkinja Zagreba prezentira svoj merch. Svake godine MAZ dizajnerke osmišljavaju nove angažirane motive koje tiskamo na majice i cekere te onda dajemo zauzvrat za donaciju. Osim tekstila na štandu dijelimo besplatnu literaturu lijevih teoretičara/ki i akstivističke tematike, a osim toga vršimo pretprodaju karata za 11. Antifa night. Zato svakako potražite naš štand na nasipu.

Zagreb pride – štand

Zagreb pride bavi se zaštitom LGBTIQ prava i organizacijom zagrebačke Povorke ponosa. Osim toga LGBTIQ zajednici nudi pravnu pomoć i zastupanje te provodi važna istraživanja, kampanje i edukacije na teme relevantne za LGBTIQ zajednicu. Od svog nastanka, bori se za širu društvenu ravnopravnost i protiv svih oblika nasilja te pomaže vidljivosti problema i potreba LGBTIQ zajednice u javnom prostoru. Potražite naš štand na nasipu gdje možete pronaći šareni merch naše udruge i dobiti korisne informacije o našem radu.

Ekoslavija – štand

Ekoslavija promoviše ekološke principe kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu i ne odvajamo je od klasne borbe. Promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima. Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – EKOSLAVIJA!

Glazbeni program uz paljenje krijesa od 19h

Le Zbor

Le Zbor je prvi mješoviti ženski, lezbijskofeministički antifašistički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe. Krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. S pravom se može reći da se od 2005., otkako djeluje, etablirao kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire.

ZborXop

ZborXop je amaterski zbor iz Zagreba koji njeguje balkansku vokalnu tradiciju. Osnovali su ga 2009. godine entuzijasti koji su prepoznali potrebu urbane mlade populacije za balkanskom vokalnom glazbom.

Zbor Domaćigosti

Zbor Domaćigosti okuplja ljubitelje/ice pjevanja koji pjevanjem pjesama na različitim jezicima već 6 godina doprinose glazbenoj i kulturnoj raznolikosti hrvatskoga društva.

Kao zaljubljenici/ce u glazbu, trudimo se iskoristiti njezin potencijal za uspostavu veza među različitim ljudima i kulturama. Kako bismo se svi osjećali ugodno, nazvali smo se Domaćigosti s namjerom brisanja kategorija koje se postavljaju: ili si domaćin ili si gost. Mi nismo niti jedno niti drugo, već smo oboje.

Želja nam je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja/ica azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Trudimo se, također, doprinijeti smanjenju predrasuda i ksenofobije u hrvatskom društvu kroz interkulturalnu razmjenu. Upoznajemo drugog i drugačijeg kroz druženje s različitim ljudima, ali i kroz glazbu i jezik, odnosno kroz pjesme karakteristične za zemlje iz kojih članovi zbora dolaze, poput Afganistana, Irana, Njemačke, Srbije, Pakistana, Sirije, Gruzije, Turske i dr.

Svim članovima/icama Zbora zajednička je ljubav prema pjevanju, radoznalost i otvorenost prema različitostima te osjećaj za socijalnu pravdu.

Voditeljica zbora je Jovana Lukić, vrsna pjevačica, glazbenica i etnomuzikologinja. Svoju eksplozivnu energiju prenosi na sve članove/ice zbora pa čak i oni najtiši i najsramežljiviji vrlo brzo pronađu svoj glas. Pod Jovaninim vodstvom svi smo postali bolji pjevači/ce, a zahvaljujući Zboru, nadamo se, i bolji ljudi.

Partizanski zbor

Partizanski zbor djeluje pri Zajednici udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a u svom radu njeguje tradiciju izvođenja partizanskih pjesama.

Ličko Prelo

Udruga Ličana i prijatelja osnovana je 2013. godine u Zagrebu. Godine 2019. članovi udruge sastavili su mješovitu pjevačku skupinu,  koja izvodi tradicionalne arhaične ličke pjesme na basu uz ličku tamburicu samicu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close