AKCIJA

Post-festum Fijuka ZG #2

 

Drugi po redu Fijuk ZG, sajam malih izdavača u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba, nastao u suradnji s drugarskom Fijuk prodavnicom iz Beograda, održao se 21. listopada od 12 do 20 h u popularnoj galeriji Greta (Ilica 92), nakon čega je slijedio mali tulum (od 20 do 23 h) s nastupima rap MC-eva i slam poeta Dine Tremensa i Dejana Inđića Pokojnika te muzičkim setom nadaleko poznatog Lutajućeg DJ Zdene, koji je također recitirao nekoliko svojih pjesama. Na drugom podiju, pored šanka, grmila je pankerska plejlista dok su okupljeni, podmazani čarobnim napicima, brusili slobodarske i uopće osebujne ideje.

 

Fijuk ZG #2 ovaj put je također bio dio 3. Zagrebačkog vikenda galerija, što znači da je u medijima koji su prenosili vijesti o ovom okvirnom događanju bio komuniciran zajedno s drugim gradskim galerijskim programima koji su činili prilično ispunjen i dinamičan vikend. No, Fijuk ZG nije tipični galerijski sadržaj jer se na njemu ništa ne izlaže u uobičajenom smislu riječi, već podzemni “uradi sam” (“do-it-yourself”) izdavači skupa s publikom razmjenjuju i/ili kupoprodaju najrazličitije tiskovine za koje je najvažnije to što su većinom nastale izvan standarde nakladničke i distribucijske mreže, a inače se mogu pronaći uglavnom u knjižarama čiji knjižari dijele vrijednosti i svjetonazor svojih izdavača i dobavljača.

Naravno, tu je i alternativna distribucija čiji je Fijuk ZG integralni dio. Fijuk je direktna komunikacija i direktni kontakt. Kada fijučemo, mi ne (samo da) kupujemo i prodajemo, nego se obraćamo jedni drugima. Razmjena ideja temeljna je potka fijukanja, a poruka je da je svatko sposoban sam napraviti i objaviti fanzin, strip, knjigu ili bilo kakvu drugu tiskovinu, neovisno o mitovima kakvi su talent, kultura, resursi i tome slično. Svime što činimo mi sami stvaramo te svjetove.

Pored Mreže antifašistkinja Zagreba i galerije Greta kao najdraže nam domaćice, na Fijuku ZG #2 su bili i dobro se zabavili sljedeći domaći i gosti: Što čitaš? (ZG), Komikaze (Yugoslavia & beyond), Sito(s)tisak (ZG), Ena Jurov (ZD/ZG), Slušaj najglasnije! (ZG), This Town Needs Posters (SI/ZG), Kolektiv Đ24 (ZG), Barbara Matejčić (ZG), Superkul (Tanja Blašković & Daria Morosin, Rijeka) i Oleg Morović (Pula) te tattoo majstorica Bo Mademoiselle (ZG). Linkove na njihove webove možete pronaći ovdje.

U nastavku si predočite Fijuk ZG #2 ili se podsjetite na prošlu subotu u fotografijama Nine Varge. Drugarice, hvala ti što si uskočila! Hvala, naravno, i svima koji su došli i/ili sudjelovali. Uskoro se vidimo opet!

 

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close