AKCIJA

Kome treba poduzeće? Kombinat Borovo, 1988.―1991.


Izložba
Kome treba poduzeće? je temeljena na višegodišnjem istraživačkom radu Grupe Borovo (Sven Cvek, Snježana Ivčić i Jasna Račić) o klasnim sukobima u Kombinatu Borovo predratnih godina. Njihovo istraživanje pod nazivom Kontinuitet društvenih sukoba 1988.–1991.: kombinat Borovo prikaz je, na primjeru jedne tvornice, društveno-političke klime s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, vremena društvenih i ekonomskih reformi i početaka iščezavanja društvenog vlasništva, kao i prvih eksplicitnih nacionalističkih težnji koje će, u konačnici, eskalirati ratnim sukobima.

Upravo je format izložbe, uslijed svoje vizualne naravi, omogućio zorno prikazivanje i mapiranje učestalosti različitih onodobnih fenomena poput štrajkova ili čekanja i “uparivanje” istih s određenim političkim kontekstima, s ciljem pokušavanja detektiranja veza između događaja koji su doveli do destrukcije jedne od najuspješnijih tvornica u Jugoslaviji i događaja koji su rezultirali krvavim sukobima i rastakanjem same Republike (iz teksta Mirne Rul).

“Ako propadne Borovo, propast će i Jugoslavija”, ponavljali su radnici Borova krajem 1980-ih. Ova fraza malo će značiti prosječnom čitatelju. Možda će ga navesti na pomisao da su radnici govorili o 23 nacionalnosti koje su radile u kombinatu; no, to je samo dio priče. Vukovar kao grad sa snažnom radničkom tradicijom u potpunosti je izbrisan iz našeg kolektivnog sjećanja. Zajedno s njim izgubljeno je i sve povezano s radom, radništvom, industrijom koja nosi jedan grad; zanemareno je klasno iskustvo i klasna perspektiva.

U istraživanju1 Kontinuitet društvenih sukoba 1988.–1991.: kombinat Borovo kroz studiju slučaja proučavali smo veze između radničkih štrajkova, odnosno klasnih sukoba s kraja osamdesetih i početka nasilnih sukoba iz devedesetih. Krećući od štrajka 1988., pokušali smo rekonstruirati iskustvo borovskoga radništva do ljeta 1991., promjenu njihove pozicije s obzirom na promjene u jugoslavenskom društvu, ali i dostupne strategije za artikulaciju njihovih interesa; prije svega otpor općem srozavanju životnog standarda, osiromašenju i prekarizaciji rada. Za ovu rekonstrukciju služili smo se tjednikom kombinata i dubinskim intervjuima s bivšim radnicima i radnicama Borova.

Istraživanje je pred nas postavilo niz izazova i problema. Neki od njih praktične su prirode: dokumentacija kombinata iz perioda koji nas zanima nedostupna je (uništena ili nestala), nekih brojeva tvorničkog tjednika nema u Gradskom muzeju u Vukovaru, do nekih sudionika događaja nismo uspjeli doći. Drugi su proizvod ideoloških preslagivanja kojima se bavimo: Grad Vukovar, danas sveden na status žrtve, iz perspektive našeg istraživanja pojavljuje se kao industrijski i radnički grad, u kojem je multietničnost banalna životna činjenica, a njegovi stanovnici ljudi prvenstveno zainteresirani za egzistencijalna pitanja. Da bismo upoznali ovakav Vukovar, potrebno je oduprijeti se čitanju povijesti unazad i izaći iz okvira nacionalnih projekata nastalih na ruševinama socijalističke Jugoslavije. Ovakav pristup omogućava nam da i sadašnji trenutak sagledamo u svjetlu svega potisnutog iz društvene memorije.

Smatramo da ovo istraživanje može dati doprinos progresivnoj društvenoj promjeni danas, kada prepoznajemo trendove slične onima s kraja osamdesetih. Aktualna pitanja koje ono otvara ne tiču se samo sjećanja, već i organizacije, podrške i solidarnosti: iz kojih razloga mobilizacijski potencijal radništva 1980-ih nije stvorio željenu društvenu promjenu? Koji su bili faktori slabljenja i fragmentacije radničkog otpora? Koji je oblik savezništva mogao pomoći kako bi se potencijal radničkog bunta iskoristio? I kako te lekcije odgovaraju na današnja izvanredna stanja?

1) Istraživanje je započelo je 2013. godine na kolegiju Ekonomska nejednakost i radnička prava na Mirovnim studijima, neformalnom edukacijskom programu Centra za mirovne studije, u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju. Tu se okupila manja grupa entuzijasta koju je ova tema zainteresirala te se volonterski posvetila istraživanju. Nesebičnu i neprocjenjivu pomoć dobili smo od bivših radnika Borova Ivice Žabića i Ivana Hubaleka, na čemu smo im neizmjerno zahvalni.

Više o istraživanju može se pronaći na web stranici: borovo1988.radnickaprava.org.

Otvaranje izložbe: ponedjeljak, 4. prosinca 2017. u 20 h
Radno vrijeme: pon—pet / 20—22 h

NMG@PRAKTIKA — Klub KOCKA: Dom mladih Split, Ulica slobode 28

U sklopu izložbe održat će se javna tribina na kojoj će se predstaviti umjetnički i istraživački radovi koji otvaraju pitanja odnosa umjetnosti i društvenog angažmana — propalih industrija, rada, radničkih i ljudskih prava te solidarnosti u kontekstu posttranzicijske Hrvatske i to kroz studije slučaja: Kombinat Borovo, Motel Trogir, Dalmatinka Sinj, Dalmacijavino, Jadrankamen i Uzor.

TRIBINA: (SU) ŽIVOT UMJETNIKA/CA I RADNIKA/CA
— diskusija o vezama između umjetničkih praksi, radničkih i društvenih pitanja

4. 12. 2017. od 18 do 20 h;
Beton kino, Dom mladih Split

Tribinu moderiraju Nataša Bodrožić i Ivana Meštrov (Slobodne veze), a organizira  se u okviru godišnjeg programa Platforme Doma mladih uz financijsku podršku Ministarstva kulture i Zaklade Kulture nove.


NMG — Novomedijska galerija
međunarodna je kustoska platforma usmjerena na istraživačke projekte vezane uz problematike aktivnog su-djelovanja u suvremenom društvu koji rezultiraju kustoskim konceptima, intermedijskim događa-njima, međunarodnim novomedijskim suradnja-ma te kreiranjem novih medijskih projekata. Unutar platforme realizira se program NMG@PRAKTIKA. Ciklus je to samostalnih izložbi mladih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva u Galeriji Praktika u Domu mladih u Splitu. Ovo je peta godina ciklusa kroz koji je dosad realizirano više od trideset samostalnih i skupnih izložbi mladih umjetnika. Kroz nove medije i eksperimentira-nje s različitim formama umjetničkog izražaja izložbe problematiziraju aktualne teme suvremenog društva. Ovaj ciklus izložbi tako ne samo da pruža uvid u najnovije umjetničke prakse, već i odabirom autora aktivno sudjeluje u pozicioniranju suvremene umjetnosti kao kritičkog faktora naspram društvene stvarnosti.

Autorski tim izložbe: Sven Cvek, Snježana Ivčić, Jasna Račić, Barbara Majnarić, Katerina Duda, Mirna Rul

Izložbu organizirajuCentar za mirovne studije i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju u suradnji s udrugom Mavena36 njezinih čuda

Prijevod, lektura i korektura: Lana Beović

Postav i dokumentacija izložbe: Gildo Bavčević, Barbara Majnarić i Katerina Duda

Dizajn: Nikola Križanac

Program podržavaju: Projekt se provodi kroz mrežu Clubture uz financijsku podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagrebagradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

Program NMG@PRAKTIKA podržavaju: Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija

Mavenu podržavaju: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova

Zahvale: MKC, KUM, PDM

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close