TEKST

Iz Grčke s ljubavlju

 

U nedjelju su u grčkom gradu Solunu napadnuta dva društvena centra – Libertatia i School.

 

Iz Grčke primamo samo lijepe vijesti – nova godina je započela sa stilom! U nedjelju 21. siječnja je u Solunu organiziran nacionalistički marš za Makedoniju kojeg su fašisti iskoristili za napade na okolne skvotove i društvene centre. Nacionalistička kampanja „Makedonija za Makedoniju“ je fašistima iz Zlatne zore i njima sličnima dobra izlika da pokušaju dobiti na popularnosti nakon što im u proteklih par godina popularnost pada. Prema policajcima (to su oni tzv. čuvari javnog reda) oko 100 000 ljudi je sudjelovalo na skupu. Nakon početka skupa, određeni broj proaktivnih sudionika se odvojio od glavnog skupa i prvo napao društveni centar School. Kako piše libcom.com, policajci (šok i nevjerica!) nisu pokušali spriječiti napad, ali su ga sami anarhisti iz društvenog centra uspjeli obraniti i fašisti su se morali povući. No, napadači nisu stali tu, već su otišli napasti skvot Libertatia.

Kolektiv Libertatia u izjavi koja je objavljena nakon napada tvrdi da je prosvjed bio samo krinka za fašističke napade na zauzete prostore i za legitimiranje pozicije fašista. Dalje, tvrdi kolektiv, takve akcije i radnje samo povećavaju represiju protiv onih koji se bore i pokušavaju stvoriti drugačiji svijet. Zauzimanjem zgrada i prostorija pokušava se pomoći onima bez krova nad glavom, ali i stvoriti prostor radikalnog političkog napretka.

 

MAZ

foto: libcom

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close