TEKST

Czarny piątek – Black Friday na poljski način

 

Poljska biskupska konferencija objavila je 14. ožujka priopćenje u kojem od vladajuće parlamentarne stranke Pravo i pravda (Prawo i Sprawiedliwosc ili PiS) traži da odmah započne s nacrtom zakona zabrane pobačaja čak i u slučajevima kad je fetus teško malformiran.

Foto: Ogólnopolski Strajk Kobiet

Poljska odavno nije sekularna država: parlamentarna većina PiS brzo je odlučila da će prijedlog ovog zakona, kojim žele prisiliti žene da nose i rađaju fetuse koji ne mogu samostalno živjeti i da ih nakon toga gledaju kako umiru, otići u Sejm (donji dom poljskog parlamenta) na raspravu. Cilj im je do petka, 23. ožujka, izglasati ovu izmjenu.

U Poljskoj je pobačaj ilegalan osim u tri slučaja: kad je posljedica silovanja ili incesta, kad uzrokuje opasnost za ženski život i zdravlje, i kad je fetus oštećen. Međutim, priziv savjesti koji stavlja vjerska uvjerenja liječnika iznad njihove profesionalne dužnosti čini čak i legalni pobačaj nemogućim. I sam poljski ministar zdravstva, Łukasz Szumowski, jedan je od gotovo četiri tisuće poljskih liječnika koji su potpisali “izjavu o vjeri” kojom se obvezuju da neće sudjelovati u “abortusu, eutanaziji, kontracepciji, umjetnoj oplodnji i in vitro oplodnji” jer “takva djela krše deset zapovijedi i odbacuju tvorca.” Realno, konzervativna politička većina i rimokatolička crkva, pobačaj su odavno stavili van zakona.

Foto: Ogólnopolski Strajk Kobiet

 

Poljski ženski štrajk, koalicija žena koje su 2016. godine pokrenule i organizirale veliki Opći ženski štajk (Crni ponedjeljak) u 150 gradova u Poljskoj, a kojim su spriječili poljske vlasti da nametnu planiranu kriminalizaciju pobačaja, zajedno s drugim ženskim organizacijama i pokretima pripremio je akciju donošenja vješalica ispred vjerskih objekata 18. ožujka ove godine. Metalne vješalice simbol su opasnih i ilegalnih pobačaja na koje su žene prisiljene kad si ne mogu priuštiti sigurne pobačaje: “Nemamo ništa protiv vjere i vjernika, ali uzimamo vješalice za biskupe i idemo u sjedište 14 nadbiskupija i 27 biskupija širom Poljske, pred urede ugnjetavajuće institucije čiju smo diktaturu dugo podnosile. Crkva je izvor mržnje, prezira i nasilja nad ženama. Institucija za koju su lažne “tradicija” i “moralnost” važnije od činjenice da nas svakodnevno siluju i ubijaju. U našim vlastitim domovima. U ime svetosti braka. Institucija koja neće stati sve dok naše živote ne pretvori u pakao. Moramo živjeti u boli, rađati se u boli i umirati u boli. Dosta toga!” 

Za petak 23. ožujka najavljuju još jedan masovni “crni prosvjed” i pozivaju ljude da im se priključe. Poljski ogranak Amnesty Internationala prikuplja potpise protiv zakona i podsjeća da su propisi koji su na snazi u Poljskoj već među najrestriktivnijima u Europi.

Smatra se da se u Poljskoj svake godine izvrše deseci tisuća ilegalnih pobačaja, a mnoge žene zbog pobačaja putuju u Slovačku i Njemačku. Unatoč prijašnjim crnim prosvjedima, čelnik desne stranke, Jarosław Kaczyński odmah je izjavio kako će vlada i dalje nastojati pooštriti zakon: “Nastojat ćemo se pobrinuti da čak i u trudnoćama koje su vrlo teške, kada dijete sigurno umire jer je deformirano, žene iznesu trudnoću do kraja kako bi se dijete moglo krstiti, pokopati i imati ime.” Oko 95% pobačaja u Poljskoj su pobačaji zbog oštećenja fetusa. 

Ogólnopolski Strajk Kobiet, photo by Michał Stadnicki

Snažnom klerikalnom retorikom, predstavljajući predložena ograničenja u parlamentu, Kaja Godek iz Zaklade za život i obitelj, zastupnicima je rekla: “Ovdje smo jer ne želimo da se bolnice pretvore u klaonice.”

Oporbi se pak predbacuje da se ne želi zamjeriti moćnoj Crkvi i da zato šuti. Liberalizacija zakona o pobačaju koja bi dopustila abortus do 12. tjedna trudnoće i omogućila bolji pristup kontracepciji, medicinskoj skrbi i seksualnoj edukaciji, nije prošla zbog osam glasova razlike – deseci prisutnih oporbenih zastupnika bili su suzdržani.

“Ovo je crni dan za poljske žene”, rekla je Krystyna Kacpura, članica Inicijative za seksualna prava, Europskog društva za kontracepciju i reproduktivna prava, Programskog vijeća Kongresa poljskih žena i izvršna direktorica Federacije za žene i planiranje obitelji. “Poljske žene će umirati. Tretirane smo kao nepotrebne: postojimo da rodimo, a ako rađamo bolesno dijete, ostavljene smo bez ikakve pomoći. Ali nastavit ćemo se boriti jer se borimo za naše živote.”

Podržite borbu Poljakinja, danas potpišite peticiju, a u petak odjenite crno.

 

I.Š.

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close