TEKST

Najveći nacionalisti na svijetu

 

Priliku da popriča s austrijskim desnim medijima, kao i da se sastane s čelnicima austrijske ekstremne desnice, King je dobio na svom putu u Europu, financiranom ni manje ni više nego od strane grupe koja čuva sjećanje na Holokaust.

 

Iako smo već pisali o porastu rasizma i, usuđujemo li se reći, fašizma u SAD-u (ovdje i ovdje), većina vijesti koje okupiraju Amerikance kod nas prođe ispod radara. No veze američkih i europskih desničara sve su vidljivije, njihovo međusobno simpatiziranje sve očitije i glasnije, a najbolji  primjer za to nisu više marginalci kao što je Steve Bannon, već oni poput Stevea Kinga, dugogodišnjeg člana Kongresa, kojem je Trumpova pobjeda omogućila da otvoreno bude rasist i fašist, i da o tome, po uzoru na Predsjednika, često tvita.

Screenshot: Twitter

Pa tko je Steve King? King je republikanac, žestoki protivnik useljavanja, multikulturalnosti (po pitanju multikulturalnosti često veliča mađarskog premijera Viktora Orbana), a njegovi rasistički komentari i bezuvjetna podrška europskim krajnje desnim populističkim strankama i ekstremnim političarima optuženima za rasizam i islamofobiju, u SAD-u često izazivaju polemike. King smatra da bi se na granice SAD-a trebala postaviti električna ograda jer se to pokazalo učinkovitim za zadržavanje stoke. Osim sa stokom, King je imigrante usporedio i sa psima. Trumpova ideja o zidu na granici s Meksikom toliko mu se svidjela, da je predložio da se u izgradnju zida preusmjere sva sredstva rezervirana za socijalnu pomoć, hranu potrebitima i Planned Parenthood. U više je navrata izjavio da se “civilizacija ne može obnoviti s tuđim bebama”, zagovarajući isključivo bijele brakove, kao i da mu je želja da Amerikanci budu tako homogeni da svi izgledaju isto. 

Screenshot: Twitter

Steve King retvita naciste kojima je idol sam Hitler, raspravlja bi li somalijskim muslimanima trebalo biti dopušteno da rade na pakiranju mesa u njegovoj četvrti, žestoko se protivi pobačaju i pokrovitelj je nekoliko prijedloga zakona kojim bi se pobačaj kriminalizirao. Naravno, King smatra da Americi ne treba stroži zakon o nabavci oružja (ove je godine javno napao Emmu Gonzalez, osamnaestogodišnju djevojku koja je preživjela pucnjavu u Parklandu, optuživši je da je povezana s komunističkom Kubom), već su za oružane napade krive video igrice, multikulturalnost, nedovoljno molitve u školama, razvodi i Ritalin.

Steve King ne mari za prava životinja i ne vjeruje u klimatske promjene, štoviše globalno zagrijavanje nazvao je religijom, a ne znanošću. Ne čudi tako da je King glasao protiv pomoći ljudima pogođenima uraganom Katrina, da se snažno protivi svakom prijedlogu zdravstvenog osiguranja koje bi ugroženima donijelo olakšanje (smatra da savezna vlada ne bi trebala imati nikakve veze sa zdravstvenim osiguranjem) i u potpunosti je za prijedlog da se ukine Afordable Care Act. Očekivano, King je glasni protivnik i LGBT prava.

Neuvijeno i javno, King govori kako su bijelci jedini doprinijeli razvoju kroz povijest i kako su naprosto, najbolji. Zapadna civilizacija, a posebno Amerikanci, za njega su superiorni. Unatoč tome što je Iowa, njegova država, u Američkom građanskom ratu bila protiv Konfederacije, na svojem je radnom stolu Steve King ponosno držao – konfederacijsku zastavu.

Rasno profiliranje za Kinga je pozitivna i potrebna stvar, štoviše radi se o korisnom alatu kojim se treba služiti američka policija. Kad su ženska prava i jednako plaćen rad u pitanju, Steve King smatra da je tu riječ o diskriminaciji protiv bijelih muškaraca jer oni kontinuirano ostaju izostavljeni iz svih priča o pravima i ravnopravnosti.

Steve King podržava ekstremno desne europske političare poput Nizozemca Geerta Wildersa ili Francuskinje Marine Le Pen, kao i već spomenutog Viktora Orbana. Orbana je na svom Twitteru i citirao, tvitajući kako snaga nije u raznolikosti već u asimilaciji. U intervjuu za austrijski Unzensuriert (website povezan s austrijskom krajnje desnom strankom Freiheitliche Partei Österreichs) izjavio je kako je George Soroš uključen u veliku zamjenu – desničarska je to teorija zavjere prema kojoj se kršćansko, bijelo, europsko stanovništvo sustavno zamjenjuje s manjinama i imigrantima. King često tvita i o bijelom genocidu – još jednoj teoriji zavjere.

Priliku da popriča s austrijskim desnim medijima, kao i da se sastane s čelnicima austrijske ekstremne desnice, King je dobio na svom putu u Europu, financiranom ni manje ni više nego od strane grupe koja čuva sjećanje na Holokaust. From the Depths je internacionalna neprofitna grupa koja se bavi edukacijom zakonodavaca o Holokaustu. (Osim Kinga, na putovanju su bila još četiri republikanca sa suprugama, no nitko od njih nije kasnije putovao u Austriju.) Intervju je King dao samo dan nakon što je završio svoj petodnevni obilazak povijesnih lokaliteta u Poljskoj, uključujući i Auschwitz-Birkenau logor smrti. Novinar Washington Posta Mike DeBonis piše kako je posjet Aushwitzu King nazvao snažnim iskustvom, i kako je dodao da je htio dobiti i perspektivu Poljaka, a ne samo Židova. Zato je, rekao je, pitao Poljake jesu li im bili gori nacisti ili sovjeti.

Screenshot: Twitter

Svoje sastanke s desničarima King je u domovini obranio riječima da se radi o stranci koja sudjeluje u vlasti i koja se odlučno odriče nacizma. Austrijsku stranku za slobodu osnovao je bivši časnik SS-a, a sada je vodi Heinz-Christian Strache, koji je u mladosti bio aktivan u neonacističkim krugovima. Dok se stranka nominalno odmaknula od tih veza, aktivno se bori protiv imigracije te povezuje s drugim ekstremnim strankama i čelnicima tih stranaka u inozemstvu. Europski nacionalistički pokreti, kao i američki nacionalistički pokreti, gotovo su uvijek (javno ili manje javno) povezani s antisemitskim, islamofobnim, rasističkim i neofašističkim skupinama.

Jane Coaston za Vox piše da mainstream republikanci za Kinga misle da je marginalac i glupi šupak, no njegova je politika bliska Trumpovoj, a podržavaju ih i isti ljudi – samoproglašeni bijeli nacionalisti. Dok ovo pišemo, Donald Trump suočava se s kritikama jer je na mitingu Teda Cruza izjavio da je nacionalist. “Globalisti žele da svijetu bude dobro, no ne brinu o našoj zemlji. To nije dobro, ne može to tako”, izjavio je Trump. “Imamo riječ, kažu da je ne bismo trebali koristiti, zastarjela je. No znate što, ja sam nacionalist.” Na pitanje novinara je li zabrinut da bi se njegovo korištenje naziva moglo protumačiti kao šifrirana podrška rasistima, Trump je izjavio da nije svjestan da postoje ikakve rasističke konotacije vezane uz pojam nacionalista. Tako se ponavlja ista priča kao iz Trumpove kampanje, kada je koristio slogan “America First”, također nesvjestan da je to bio slogan profašističke politike tridesetih godina prošlog stoljeća.

Reformirani neonacist Christian Picciolini tvitao je kako će Trumpova izjava da je nacionalist učiniti čuda za regrutiranje mladića u neonacističke pokrete, baš kao što je film iz 1915. Birth of the Nation, koji je glorificirao KKK, Klanu donio preko 4 milijuna članova do 1925. godine. 

Screenshot: Twitter

Pa iako mnogi samu riječ nacionalist ne doživljavaju nužno negativno, iza nje su se u prethodnom stoljeću skrivali Mussolini, Pinochet, Franco, Hitler i drugi. Prekomjerno isticanje vrijednosti i prava vlastite nacije redovito prelazi u isključivost i podcjenjivanje drugih. Američki predsjednici prije Trumpa nikada za sebe nisu govorili da su nacionalisti, samo patrioti. Da su američki ekstremni desničari dobili Trumpovu poruku jasno pokazuje objava desničarske web stranice Breitbart, povezane s neofašističkim pokretom, koja je odmah istaknula Trumpovu nacionalističku izjavu. Jedan dan Trump trabunja o Sorošu i protiv globalista, u idućem trenutku se već dešava napad na sinagogu u Pittsburghu, i naravno, riječ je o simpatizeru neo-nacista. Bombe se šalju na adrese Hillary Clinton, Baracka Obame i Georgea Soroša.

Izjavom da je nacionalist, Trump je zapravo izjavio da prihvaća rasizam i ksenofobiju. Što daje novi vjetar u leđa ljudima poput Stevea Kinga. “On je možda najveći konzervativac na svijetu”, izjavio je Trump za Kinga jednom prilikom. King je uzvratio na Twitteru: “Trudim se da Predsjednika povučem u desno :-)”,

Možda dolaze bolja vremena. King će možda izgubiti priliku da ikoga vuče u desno. A nakon njega, nadamo se, i ostali najveći konzervativci na svijetu.

I.Š.

 

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2018. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close