AKCIJA

Promocija: Arhiv radničkih borbi

 

U srijedu 7. studenog u 14 sati u knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će se promocija “Arhiva radničkih borbi”, dugogodišnjeg projekta Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID). “Arhiv radničkih borbi” je koncipiran kao suvremeni istraživački alat koji će pomoći u istraživanju tranzicijskog perioda u Hrvatskoj.

Foto: Facebook event “Promocija: Arhiv radničkih borbi”, autorica Iva Marčetić

U srijedu 7. studenog u knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će se promocija “Arhiva radničkih borbi”, dugogodišnjeg projekta udruge BRID koji je koncipiran kao suvremeni istraživački alat koji će pomoći u istraživanju tranzicijskog perioda u Hrvatskoj.

Kako navode organizatori, u javnom su prostoru devedesete godinje postale jedno od ključnjih referentnih polja različitog spektra rasprava. Dominatna optika devedesetih u velikoj je mjeri definirana državotvornim narativom čiji fokus rijetko kada izlazi van etničkih sukoba. Devedesete tako postaju sakralno mjesto realizacije nacionalne države pri čemu svi drugi društveni procesi zauzimaju tek periferno mjesto. Na taj način ostajemo zakinuti za velik dio povijesti koji bi nam mogao ponuditi cjelovitiju i kompleksniju sliku tog perioda. Povodom objavljivanja “Arhiva radničkih borbi” razgovarat će se o različitim društvenim procesima koji su obilježili devedesete i naše suvremeno shvaćanje devedesetih te o izazovima i dometima dosadašnjih istraživanja na tu temu.

U skupljanju arhivskog materijala sudjelovali su članice i članovi BRID-a: Nikolina Rajković, Katarina Jaklin, Josip Jagić i Igor Livada. Arhiv objedinjuje novinske članke koji donose informacije o različitim oblicima radničkog organiziranja i otpora tijekom tranzicije. Arhivu radničkih borbi moguće je pristupiti putem linka, a radničke akcije i članke o njima objedinjene unutar arhiva moguće je pretraživati prema ključnim kategorijama putem digitalne tražilice.

Na tribini će govoriti dr.sc. Dragan Bagić, izvanredni profesor na odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katarina Jaklin, sociologinja i članica istraživačkog tima okupljenog oko projekta “Arhiv radničkih borbi” te dr.sc. Hrvoje Klasić, izvanredni profesor na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više o samoj promociji možete doznati na Facebook eventu.

 

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close