AKCIJA

Sindikalna škola: Aktivizam i mediji

 

Primarna karakteristika medija današnjice je informacijska zasićenost i zamor – informacije se na dnevnoj bazi proizvode, mijenjanju i nestaju. Uslijed tolike količine informacija svako društveno pitanje i tema postaju višeznačni, svaka činjenica može se raznovrsno interpretirati i teško je utvrditi što je objektivno, javlja se ”upitnost jedne istine”. Kao posljedica, mediji se često koriste kao alat manipulacije društvom.

No, slobodni mediji mogu biti faktor poticaja društvenih promjena i sudjelovati u redizajniranju struktura društvene moći. U tu svrhu potrebno je otvoriti komunikacijske kanale i razvijati socijalni dijalog aktivističkih snaga i medija. S tim ciljem su od 27. do 29. rujna na Seoskom turizmu Kezele, Regionalni industrijski sindikat i Centar za razvoj radničke participacije, uz financijsku podršku Rosa Luxemburg Stiftunga Southeast Europe, zajednički organizirali Sindikalnu školu ”Aktivizam i mediji”.

Dvodnevna škola sastojala se od predavanja Ivane Dragičević, urednice vanjske politike na televiziji N1 i televizijske novinarke, pod nazivom ”Ideja medija u liberalno-demokratskom uređenju”, i predavanja Milana F. Živkovića, autora dokumenta Strategija medija i koautora Nacrta prijedloga medijske politike Republike Hrvatske do 2020. godine, ”O perspektivama ravnopravnog javnog polja”, te od ”Radionice o analizi i razumijevanju medija, uređivačkih logika i medijskih alata” Ane Jelinić, televizijske novinarke, reporterke, voditeljice i urednice HRT-a, i ”Radionice o tehnikama javnog nastupanja” Nike Gulin, magistre edukacije govorništva i informacijskih znanosti te trenerice poslovnih vještina Ciceron komunikacija.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close