AKCIJA

Osobni asistenti zajedno ― sindikalna inicijativa za bolje uvjete rada


Udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat pokrenuli su inicijativu Osobni asistenti zajedno kojoj je cilj uspostava sindikalne organizacije osobnih asistenata i poboljšanje uvjeta njihova rada.


Iako je rad osobnih asistenata, pružanje usluga i briga o osobama s invaliditetom, veoma zahtjevan i društveno važan, on nije adekvatno plaćen, a zaposleni u ovom zanimanju uživaju tek minimalna radna prava. Gotovo svi osobni asistenti zaposleni su na određeno i na pola radnog vremena. Pritom njihova plaća za pola radnog vremena iznosi svega 2000 kuna i nije se mijenjala još od 2006. godine.


Objašnjavajući razloge pokretanja sindikalne inicijative članica BRID-a, Iva Ivšić istaknula je da “Višegodišnjim zanemarivanjem socijalne države i sustava socijalne zaštite, sve veći broj socijalnih usluga prepušten je privatnoj inicijativi, što je posljedično na vjetrometinu tržišta stavilo i radnike i radnice koje pružaju socijalne usluge. Budući da tradicionalni oblici sindikalnog organiziranja ne nude mogućnost odgovora na izazove s kojima se suočavaju prekarni radnici, sindikati su primorani osmisliti nove metode organiziranja i učlanjivanja koji su primjereni novonastalim okolnostima na tržištu rada. Prekarni rad, osim što je značajno raširen, pogađa različite sektore, a naša je namjera postupnim organiziranjem te razvojem novih metoda sindikalne zaštite u radu s određenim skupinama radnika u pojedinim sektorima, kao što su u ovom slučaju osobni asistenti, razviti replikabilni model koji će s vremenom zahvatiti sve veći broj prekarnih radnika, za početak u sektoru brige i njege, a zatim i šire.”


Izvor: h-alter.org

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close