AKCIJA

Sindikalizam u Tesli

Jedan od najvećih i najsnažnijih njemačkih sindikata, IG Metall, pokrenuo je inicijativu za stvaranjem sindikalne organizacije radnika tek izgrađene tvornice američkog proizvođača električnih automobila Tesla.

Izgradnja “Giga-factory”, goleme tvornice za proizvodnji električnih automobila Tesla u blizini Berlina od početka je praćena kontroverzama, a vlasnik se našao u sukobu s lokalnim stanovništvom koje se protivili uništavanju zaštićenog šumskog područja zbog izgradnje tvornice. Međutim, tvornica je gotovo dovršena te se očekuje da će ove godine početi s radom.

S otvorenjem tvornice javljaju se novi problemi, napose oni vezanim uz radna prava. Naime, proizvođač automobila Tesla, odnosno vlasnik kompanije Elon Musk, u svojim se američkim tvornicama opetovano služi anti-radničkim i anti-sindikalnim praksama. Tako su primjerice sabotirani pokušaju sindikalnog organiziranju u velikoj tvornici Tesle u Fremontu. Međutim, za razliku od američkog, njemačko je radno zakonodavstvo ipak u znatno manjoj mjeri refleksija neoliberalne ideologije, a i suvremeni njemački sindikati agilniji su od svojih američkih pandana. Stoga je IG Metall, jedan od velikih njemačkih sindikata koji broji preko dva milijuna organiziranih radnika, i prije stvarnog početka rada tvornice pokrenuo inicijativu za radničko organiziranje u tvornici Tesle. IG Metall nastojati će uspostaviti sindikalnu organizaciju koja će se moći oduprijeti Muskovu narušavanju radničkih prava te koja će se moći izboriti za uvođenje kolektivnog ugovora kao glavne garancije prava radnika.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close