TEKST

Solidarity Forever – val štrajkova u SAD-u?


Radnici Deere & Company, proizvođača poljoprivrednih strojeva i teške opreme, počeli su 14. listopada svoj prvi štrajk u 35 godina. Desetak tisuća radnika u Iowi, Illinoisu i Kansasu već više od dva tjedna piketira ispred Deereovih pogona, te štrajk neće prekinuti dok dužnosnici sindikata United Auto Workers (UAW) ne ispregovaraju ugovor koji u obzir uzima njihove zahtjeve za bolje plaće, jednake mirovine za sve radnike te prihvatljivo zdravstveno osiguranje. Deereovi radnici nisu jedini koji trenutno u SAD-u glasno i jasno zahtijevaju bolje uvjete rada. Zaposlenici Kelloggsa, njih 1 400, štrajka od 5. listopada, rudari iz tvrtke Warrior Met Coal štrajkaju još od travnja, a 30 000 zaposlenika zdravstvene tvrtke Kaiser Permanente je 20. listopada također izglasalo da su spremni za štrajk. “Poruka koju šaljemo je – naša budućnost nije na prodaju” izjavio je Trevor Biedelman, predsjednik lokalne podružnice sindikata Bakery Workers (BCTGM) u Battle Creek, Michigan. Čini se da se u SAD-u rađa val štrajkova koji iz dana u dan dobiva momentum – atrofirani mišići radničkog pokreta ponovno se naprežu.

Izvor: pexels.com


RADNICI VS. UAW VS. DEERE

Zajednički problem radnika Deerea, Kelloggsa, Kaisera i mnogih drugih je implementacija sistema “dvoslojne radne snage” (two-tier workforce) koji se pojavio u 80-ima. U suštini to znači da je jedna grupa radnika za isti posao slabije plaćena i generalno ima manja prava od druge. U Deere korporaciji radnici koji su zaposleni prije 1997. primaju punu mirovinu i imaju pravo na zdravstveno osiguranje nakon umirovljenja, dok radnici zaposleni nakon 1997. primaju tri puta manju mirovinu, slabije su plaćeni i nemaju pravo na umirovljeničko zdravstveno osiguranje. To je dovelo i do kreiranja posebne Facebook grupe nazvane “Post ‘97” kroz koju komuniciraju Deereovi radnici zaposleni nakon 1997. “Dvoslojni sistem je uvijek bila najgora stvar. Radim na istoj pokretnoj traci kao netko tko zarađuje duplo manje od mene. Kako da se s time nosimo?” rekao je Mark Gevaart, bivši predsjednik lokalne UAW podružnice 2209. Kada je Deere korporacija s UAW-om 10. listopada ispregovarala ugovor kojim bi se stvorio treći sloj radnika zaposlenih nakon 2021. koji ne bi primali nikakvu mirovinu, radnici su ugovor većinski odbili, te su zahtjev “Bez trećeg sloja!” pretvorili u jedan od centralnih ciljeva štrajka. “Post ‘97” radnici već se godinama bore protiv dvoslojnog sistema – nisu se spremni predati ni sada i dopustiti Deereu da stvori grupu radnika koja je još obespravljenija od njih.

“Ovdje se događa prekrasna stvar – prisutan je osjećaj solidarnosti i etički kodeks. [Radnici] kažu, ako će moj sin jednog dana ovdje raditi, želim da ima dobar posao, neću ga izdati samo kako bih sada mogao malo bolje zaraditi. To je također pitanje strategije, što ne smijemo zanemariti. Radnici vide da šefovi pokušavaju proširiti dvoslojni sistem kako bi podijelili sindikat i okrenuli ih jedne protiv drugih. To se događa i u Kelloggsu. Imaju radnu snagu drugog sloja koja je ograničena na 30% – Kelloggs je sada odlučio da to žele dignuti na 100%. Uvođenje troslojnog sistema je tumor kojeg [Deere] pokušava ugurati u sustav. Trenutni radnici znaju da na njih to neće utjecati sljedeće godine, niti za 5 godina – možda se čak sami izvuku – ali nakon nekog vremena, [Deere] će im prisloniti nož uz vrat i reći – ukidamo mirovine svima.” Rekao je Jonah Furman, novinar koji pomno prati razvitak situacije na Deere piketu za američki portal Labor Notes.

Kako je do toga došlo? Kako su se Deereovi radnici našli u situaciji u kojoj im vlastiti sindikat nudi sve lošije ugovore, ugovore pune drakonskih koncesija koje je 90% radnika spremno odbiti? Tenzije između UAW-a i radnika traju već desetljećima. Povijest UAW-a okaljana je mnoštvom korupcijskih skandala, od zlouporabe sindikalnih fondova do potplaćivanja sindikalnih vođa – bivši UAW-ov predsjednik Gary Jones u lipnju je osuđen na 28, a potpredsjednik Norwood Jewell na 15 mjeseci zatvora. Neki kazneni procesi traju i do danas. Ovakvi skandali imaju korijene u naftnoj krizi ‘79-te, kada je UAW-ova popustljivost u pregovorima spasila Fiat Chrysler od bankrota – žrtvujući usput radničke plaće. Ti su pregovori između UAW-a i Chryslera započeli trend koji se ubrzo proširio kroz cijeli radnički pokret – poslodavci su, ohrabreni osvojenim koncesijama, počeli zahtijevati sve više, a sindikati su, uplašeni zbog krize i masovnog zatvaranja pogona, sve više popuštali. Kriza 2008. zadala je radničkom pokretu još jedan veliki udarac. “Velika Trojka” automobilskih poslodavaca (General Motors, Fiat Chrysler i Ford) ponovno se našla pred bankrotom te je UAW odobrio uvođenje sistema dvoslojne radne snage. Kada se 2009. godine kriza doista razmahala, UAW je ponovno pokleknuo pred sve većim zahtjevima Chryslera i General Motorsa za koncesije. Kolektivni ugovori su promijenjeni, plaće su prestale dolaziti, a kvota drugog sloja radnika koja je prije bila 25%, sada je postala neograničena. UAW je izgubio velik dio članova, te je, suočen s groznom financijskom situacijom, počeo surađivati s Chryslerom i zlorabiti sindikalne fondove.

Srž problema je UAW-ovo upravno vijeće koje vodi sindikat od 40-ih. Svaki dosadašnji UAW-ov predsjednik bio je član upravnog vijeća. Članove vijeća biraju delegati, a vijeće nudi delegatima stalne pozicije dužnosnika ako se pokore njihovim željama. UAW-ovi članovi već desetljećima pokušavaju uvesti sistem u kojem bi se za članove upravnog vijeća glasalo izravno – po modelu jedan član, jedan glas. Na taj način bi najviši sindikalni činovnici napokon izravno odgovarali radnicima – ako nude samo loše ugovore, radnici ih se glasanjem mogu riješiti. Trenutno je u tijeku referendum kojim bi se to napokon moglo ostvariti. Glasovi 400.000 članova i 600.000 umirovljenih članova bit će izbrojani do 29. studenog. “Što je na kocki? Za buduće članove UAW-a, sve.” rekao je Scott Houldieson, Fordov radnik i bivši potpredsjednik podružnice 551.


SITUACIJA NA PIKETU

Moral na piketima je visok, radnici od UAW-a primaju $275 tjedno dok štrajk traje. Radnici se nalaze u dobroj poziciji – Deereu je, što zbog pandemije, što zbog niskih početnih plaća, teško privući nove radnike te se zbog toga radnici koji štrajkaju ne boje otkaza. Činjenica da nisu lako zamjenjivi stavlja moć u njihove ruke. Status ključnih radnika također pogoduje piketerima. Radnici nose majice na kojima piše “PROZVANI KLJUČNIMA 2020. DOKAŽITE TO 2021. NAŠ POSAO SE NE MOŽE RADITI OD DOMA.” Deereovi radnici sastavljaju ogromne traktore i slične strojeve te su svjesni da njihov specijalizirani posao ne može obavljati bilo tko. Dokaz tome je pokušaj Deerea da pogone održi na životu pomoću uredskih radnika i inženjera što je rezultiralo brojnim pozivima hitnoj pomoći već u prvih nekoliko sati. Iz pogona su se neprestano čule sirene te su uredski radnici izlazili iz tvornice kako bi radnike na štrajku pitali za savjete. U Waterloou se jedan uredski radnik traktorom zabio u zid. Sve bi ovo bilo izrazito komično, da nije tužno.

Prošla, 2021. godina bila je najprofitabilnija godina Deereova poslovanja, s profitom od $2.8 milijardi dolara. Direktor John May prošle si je godine plaću povećao na 16 milijuna dolara, za 160%. Svi bi se radnički zahtjevi mogli bez problema ispuniti – novac je tu, i radnici to dobro znaju. Lokalne zajednice također podržavaju štrajkove. Za radnike su prikupljene donacije hrane i drva za vatru, a male lokalne tvrtke nude popuste za alkohol, burgere, frizure i razne popravke. “Lijepo je vidjeti kako su se svi ujedinili. Nadamo se da ćemo nakon svega ovoga biti jači.” rekao je sindikalni radnik David Schmelzer. “Ljudi koji sudjeluju u velikim štrajkovima to iskustvo sa sobom nose do kraja života,” rekao je Jonah Furman. “Ovdje je definitivno prisutan veliki intenzitet. Zamislite da radite u tvrtki koja vas ugnjetava dvadeset godina i napokon uspijete organizirati štrajk, nakon što se svakih šest godina pitate ‘je li napokon došlo vrijeme?’ Ako se štrajk oduži mjesecima, sve će se promijeniti – u Iowi će postati vrlo hladno. Ali trenutno primjećujem militantnost i uzbuđenje.”STANJE RADNIČKE KLASE I LJEVICA

Kako sve ovo interpretirati? Na ljevici postoji tendencija da se ovakve štrajkove veliča te da se njihov utjecaj i doseg hiperbolizira. Predstavlja li trenutni val štrajkova stvarnu nadu za američki radnički pokret? “Izgleda kao da se stvari kreću u dobrom smjeru, trendovi su obećavajući.” kaže Jonah Furman. “No, valovi štrajkova iz povijesti su puno veći od ovog. Trenutno štrajka oko 15.000 ljudi, što je odlično, i više nego u zadnjih par godina, ali nalazimo se na razini štrajkova iz 80-ih, što ni u kojem smislu nije vrijeme u kojem je [američka] radnička klasa bila u punoj snazi. Bez obzira na to, ako razgovarate s radnicima – oni promatraju jedni druge. Razgovarao sam s električarima iz Floride koji pomno prate štrajk tesara u Washingtonu. Rekli su mi, ‘mi želimo ovako nešto’. Ta razina inspirativnog djelovanja je bitna – potrebno je više od same inspiracije, no nešto se razvija u radničkoj klasi. Pojavljuje se klasna formacija oko zajedničkog identiteta ključnih radnika.” Bitno je u ovakvim situacijama ostati prizemljen. Ne događa se opći štrajk te radnici ne priželjkuju niti očekuju revoluciju. Određena doza optimizma je, doduše, opravdana. Činjenica da se u UAW-u odvija značajan referendum koji bi sindikat mogao vratiti u ruke radnika, te uspješna organizacija štrajkova i pobunjenička energija koja se sve više širi, nagovještaji su bolje budućnosti za američki radnički pokret. Što drugo reći osim, “Solidarity forever, for the union makes us strong!”

Kiša Bizović Grgas


Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2021. godinu.

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na korištenje kolačića. Više informacija.

Da bismo poboljšali Vaše korisničko iskustvo prilikom pregledavanja stranica, te kako bi ona radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija zvanih kolačići (cookies).

Korištenjem stranice maz.hr pristajete na njihovu upotrebu.

Ako odlučite blokirati kolačiće i dalje ćete moći pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke sastavljene od niza znakova spremljene na Vaše računalo od strane web stranica koja ste posjetili.

Kolačići omogućavaju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke (session token) i postavke za web stranice. Nakon što ponovo posjetite istu web stranicu Internet preglednik šalje natrag kolačiće koji joj pripadaju.

Kolačići nam također omogućavaju da pratimo posjećenost i promet na našim web stranicama (pomoću Google Analytics i sličnih alata). Sve informacije koje na taj način kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Close